LandArtBrabant in Wintelre

LandArtBrabant in Wintelre

Hilvarenbeek, 9 augustus 2021 - Van 28 augustus tot en met 19 september organiseert Stichting LandArtBrabant in opdracht van de gemeente Eersel een kunstwandelroute in Wintelre. De route van 5 kilometer is vrij toegankelijk en loopt langs het Grootmeer en Kleinmeer. De start is bij Hoeve de Nachtegaal, Merenweg 1 in Wintelre. De route is met pijlen aangegeven en dus zelfstandig te lopen.

Twintig kunstenaars uit heel Nederland hebben speciaal voor deze tentoonstelling een kunstwerk gemaakt. Lia Stravens, initiator van LandArtBrabant, licht toe: “Het zijn unieke kunstwerken die je nergens anders hebt gezien”. Ze zijn gemaakt van duurzame materialen en staan langs de route, in het bos en op het water. “Er wordt een verbinding gemaakt tussen de natuur waar je doorheen wandelt en de kunst.” Enkele werken blijven zelfs na afloop van de tentoonstelling in de natuur staan. Bij de start is ook een expositie over biobased materialen. Voor groepen kan ook een rondleiding door een kunstenaar gegeven worden. Kijk voor meer informatie op www.landartbrabant.nl.

 

PosterP1 LA 447x620

 

PosterP2 LA 447x620

Poster in PDF

 

Afdrukken E-mail

Meer films op wintelre.info YouTube kanaal


Inmiddels is het al weer even geleden dat wintelre.info in het Blaaike aangekondigde haar faciliteiten te willen aanbieden om met regelmaat films van allerlei kaliber online te zetten. Deze mochten recent opgenomen zijn, maar ook oude films waren welkom, maar altijd natuurlijk alles wel met een groot “Wintelrees” gehalte.
Zo weet u natuurlijk dat o.a. het filmportret van De Zuster (2014), Bruisend Wintelre 2018, maar ook de oude Adolfs dorpsfilm uit 1968 daar al te zien waren.
Momenteel kunnen we aankondigen dat we recent weer een aantal oude films o.a. uit het archief van de Heemkundevereniging De Hooge Dorpen, maar ook uit privébezit op internet hebben kunnen zetten, met dank aan enkele leden van de Hooge Dorpen.

  • 1966 / 1967 - Carnaval bij de Huif
  • 1970 - Gildefeest n.a.v. 650 jaar gilde + gildedag Oerle
  • 1972 – Zeskamp bij het Roosje
  • 1979 - Janus Sebregts 60 jaar Gildelid
  • 1979 – 15 jaar bestaan KBO
  • Binnenkort de geschiedenis van den Draei t/m de brand

De films staan weliswaar op het YouTube account van wintelre.info alwaar ze daar ook te bekijken zijn,
Stichting Dorpsfeesten blijft u graag uitnodigen meer (oude) Wintelrese films en speciaal uit het verenigingsleven in ons dorp, aan te bieden. Neem gerust contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De redactie van wintelre.info wenst allen veel kijkplezier en hoopt nog vele leuke films van u tegemoet te zien.
Stichting Dorpsfeesten Wintelre

Het YouTube kanaal is gemakkelijk te vinden door op het logo te klikken welk u vindt onder het hoofdmenu op elke pagina op deze site.

Afdrukken E-mail

In memoriam Pastoor Ton Verschure en livestream dienst

Pastoor Verschure

 

Op donderdag 11 februari is pastoor Verschure plotseling overleden in zijn appartement bij Groenendaal in Vessem. Hij is 82 jaar geworden. Heel toevallig is 11 februari de feestdag van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, waar de pastoor een speciale verering voor had en waar hij tientallen keren op bedevaart is geweest.

Pastoor Verschure werd op 30 nov. 1938 geboren in een boerengezin in Aarle Rixtel en is altijd een joviale dorpsmens gebleven. Na de lagere school ging hij naar het seminarie en werd op 23 mei 1964 door Mgr. Bekkers tot priester gewijd. Als jonge priester werd hij kapelaan in Veghel en Eindhoven en in 1976 werd hij pastoor in Boekel, waar hij 15 jaar gebleven is.

In 1991 werd hij gevraagd pastoor te worden in Eersel en omdat Vessem toen geen pastoor had werd hij tevens waarnemer in Vessem. In 1993 kwam pastoor Kerssemakers in Vessem en kon pastoor Verschure zich op Eersel concentreren. Maar in 1997 nam hij Vessem weer onder zijn hoede en toen hij in 2003 kon kiezen tussen pastoor blijven in Eersel of pastoor worden in onze 3 dorpen, koos hij voor het laatste . Hij was toen 65 en zei: “Vroeger kreeg een pastoor op deze leeftijd er een kapelaan bij, maar ik krijg er 2 parochies bij”.

Hij ging in Knegsel op de pastorie wonen en Riek van den Bosch werd zijn huishoudster. Mede door de goede zorgen van Riek had hij het daar goed naar zijn zin en beleefde er nog een aantal mooie jaren. Ook na zijn emeritaat bleef Riek voor hem zorgen en heeft hem ook gevonden toen hij overleden was. Ze gingen jarenlang samen naar Lourdes en ze gingen, zeker na zijn pensioen, veel samen fietsen en wandelen.

Pastoor Verschure was er altijd voor zijn parochianen. Hij was echt een mens tussen de mensen en was heel geliefd. Vrijwel elke middag stapte hij op zijn fiets en bezocht de mensen van 80 jaar en ouder, maar ook de zieken thuis en in het ziekenhuis en de mensen die een huwelijksjubileum vierden. Rond een overlijden bezocht hij de familie meerdere malen. Hij was ontzettend goed in het onthouden van namen van mensen die hij ontmoette en zo kende hij vrijwel iedereen in de parochies en ook hun familierelaties.

Eucharistie vieren was heel belangrijk voor hem. Toen er in elk dorp nog 2 missen waren heeft hij jarenlang 4 keer per weekend eucharistie gevierd en pastoor Vissers nam de andere 2 vieringen voor zijn rekening. En door de week wilde hij ook nog graag eucharistie vieren. Hij had graag zo veel mogelijk gezongen missen en bemoeide zich nauwelijks met de liedkeuze van de koren . Bij huwelijks- en jubileumvieringen, uitvaarten e.d. gaf de pastoor de mensen ruimte voor eigen inbreng. Op donderdag 18 februari hebben we in de kerk van Wintelre zijn afscheidsviering gehouden en daarna is hij begraven bij zijn familie op het kerkhof van Aarle Rixtel.

 

De afscheidsviering kunt u via livestream nog tot 6 maanden volgen met de volgende link:

Livestream afscheidsviering

Afdrukken E-mail

Kids@Home Challenge

KIDSatHOME

Beste jongens en meisjes, We moeten ons allemaal thuis vermaken in deze bijzondere tijd en proberen daar samen het beste van te maken. Om het thuis blijven wat leuker te maken heeft de organisatie van de Wenterselse Kwis samen met de JOC en Jong Nederland iets super gaafs bedacht: In het weekend van 25 en 26 april organiseren wij voor alle kinderen van groep 3 t/m 3de klas middelbare de 'Kids@Home challenge'!
Laat je vader of moeder je nu aanmelden en je krijgt zaterdag 25 april om klokslag 10 uur via Whatsapp van ons een lijst met opdrachten die je in en om het huis kunt uitvoeren. Vraag vooral je ouders, broertjes en zusjes om hulp om zoveel mogelijk opdrachten te kunnen voltooien. Per ingeleverde opdracht kun je punten verdienen. Je kiest zelf de opdrachten uit, je hoeft niet alle opdrachten te maken. Dit mag natuurlijk wel!
Diegene die zondag 26 april om 15.00 uur de meeste punten heeft behaald wint de challenge en wint een mooie prijs (gesponsord door de COOP)!
Regels:

  1. Zodra je een opdracht af hebt lever je deze digitaal in. Hoe dat werkt, leggen we je uit na aanmelding.
  2. Kijk bij elke opdracht goed hoe je het moet inleveren, meestal is dit een foto of video.
  3. Je moet op elke foto/video zelf te zien zijn.
  4. Een video mag niet langer dan 30 seconden zijn.
  5. Op zondag na 15.00 uur kun je niks meer inleveren en gaan wij de punten tellen.

Wij wensen iedereen een gezellig weekend en hopen natuurlijk op heeeel veel deelnemers! Delen jullie dit met jullie vriendjes? Iedereen mag meedoen, ook als je niet bij de jeugd zit. Deelnemen aan deze super gave challenge is gratis!
Aanmelden kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarin de volgende gegevens:

  • voor- en achternaam van het kind
  • leeftijd van het kind
  • mobiel telefoonnummer (om de opdrachten te ontvangen via Whatsapp)

Afdrukken E-mail

EHBO artikel diabetes

Periodiek willen wij een EHBO-onderwerp bij je onder de aandacht brengen. In deze bijdrage gaat het over diabetes. Wat zijn de verschijnselen en hoe kun je (als leek) dan handelen.

Diabetes

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

Diabetes type 1 en 2 zijn het bekendst. Iedereen kan diabetes krijgen.

Diabetes type 1
Mogelijke oorzaken van diabetes type 1 zijn virussen, voeding of erfelijkheid (in geringe mate). Bij dit type is sprake van een insuline tekort. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen en behandel je met insuline middels een insulinepen of een insulinepomp.

Symptomen van diabetes type 1 zijn:

  • Veel dorst hebben.
  • Vaak moeten plassen.
  • Een droge mond hebben.
  • Afvallen zonder reden.
  • Je heel zwak en moe voelen.
  • Last hebben van je ogen, wazig of slecht zien.

Diabetes type 2
Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit heel snel. Je leefstijl kan er de oorzaak van zijn. De kans op diabetes type 2 wordt groter door erfelijke aanleg, (ernstig) overgewicht, te weinig bewegen, roken en/of voeding.
Een gezonde leefstijl kan helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Maar dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld als de erfelijke aanleg te sterk is.

Bij diabetes type 2 maakt je lichaam te weinig insuline aan of reageer je minder goed op insuline (hypo). Deze vorm van diabetes komt het meeste voor en komt voor bij alle leeftijden.

Een hypo is de afkorting van het woord hypoglykemie: een laag bloedglucosegehalte. Dit betekent dat er te weinig glucose in het bloed is.

Hoe herken je een hypo?
Hypo’s zijn vervelend en beangstigend. Ze brengen in bepaalde omstandigheden risico’s met zich mee. In het verkeer of als je werkt met machines. Daarom is het belangrijk om een hypo op tijd te herkennen. Een hypo is niet voor iedereen hetzelfde: er zijn veel individuele signalen.
Lichaamssignalen bij een hypo kunnen zijn:

  • Hongerig gevoel, geen dorst
  • Zich flauw voelen, behoefte aan zoet
  • Bleke, klamme huid, soms bezweet
  • Duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn
  • Trillerigheid
  • Onrust, geprikkeldheid, verwardheid en soms agressie
  • Coördinatiestoornissen, onvast looppatroon, spreken met dubbele tong
  • Geeuwen
  • uiteindelijk bewusteloosheid

Hoe krijg je een hypo?

  • te weinig eten
  • te laat eten
  • groot energieverbruik (bijvoorbeeld bij sporten)
  • door het gebruik van alcohol
  • gebruik van andere medicijnen in combinatie met je diabetesmedicatie
  • teveel insuline spuiten
  • verkeerde instellingen van je insulinepomp
  • te sterke werking van je tabletten

Wat te doen bij een te laag bloedsuikergehalte?
De suikerspiegel bij een hypo herstelt snel door het drinken van zoete dranken en het eten van bijvoorbeeld een boterham met jam of het eten van suikerklontjes.

Er kan ook sprake zijn van een te hoog bloedsuikergehalte (een hyper). Bij een te hoog bloedsuikergehalte wordt de diabeet langzamerhand steeds slaperiger. Indien het slachtoffer goed aanspreekbaar is, dan kan hij naar de huisarts gaan. Indien er verstoringen in de vitale functies optreden, schakel dan professionele hulp (1-1-2) in.

Bel 1-1-2 bij gedragsverandering of stoornis in het bewustzijn waardoor het slachtoffer niet meer kan drinken of eten.

Denk je dat je diabetes hebt?
Ga naar je huisarts. De huisarts prikt een druppeltje bloed en meet je bloedglucosewaarde.

Afdrukken E-mail

WORKSHOP VOOR PEUTERS EN OUDERS

 

WORKSHOP VOOR PEUTERS EN OUDERS UIT WINTELRE

Basisschool de Disselboom organiseert op 3 én 10 juni en op 3 én 10 juli een workshop “Muziek op schoot”.

Deze activiteit wordt begeleid door een muziekdocente.

We nodigen ouders met peuters uit Wintelre van harte uit hieraan deel te nemen! Deelname is gratis.

Het is de bedoeling dat u zich samen met uw peuter aanmeldt voor beide lessen in juni of in juli. U mag zich ook opgeven voor alle 4 de lessen.


Mocht u als ouder niet in de gelegenheid zijn om zelf aan te sluiten, mag uw peuter ook onder begeleiding van een andere volwassene deelnemen.


Uw peuter kan alleen deelnemen onder begeleiding.

De lessen vinden plaats in MFA “ de Rosdoek” en starten om 8.45 uur.

Het wordt een gezellig, muzikaal half uurtje. Aansluitend aan de les, die tot 9.15 uur duurt, is er een koffie- theemoment waarin ruimte is voor het stellen van vragen over de activiteit, het aanbod peuterprogramma of de basisschool. Om 9.45 uur sluiten we het informele koffie- theemoment af.

Deze ontmoetings- en bewegingsmomenten worden gestimuleerd door de Gemeente Eersel.

Aanmelden kan tot 26 mei a.s. via Karen van Lieshout (mt-lid basisschool de Disselboom); Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Graag beide namen en maand(en) vermelden.
We hopen veel peuters en ouders uit Wintelre te mogen begroeten!

 

Afdrukken E-mail

Site foto-album

 

Kerktoren1931

Kerktoren1931

Afdrukken E-mail