Wintelre luidt de noodklok: geen uitbreiding Eindhoven Airport

Ons dorpje grenst pal aan Eindhoven Airport. In het verleden was de overlast van het vliegveld beperkt, net als de daaruit voortkomende klachten. Het militaire vliegveld is er altijd geweest en daar hadden we vrede mee. Maar de laatste tijd is de hinder zoveel toegenomen, dat we onze stem willen laten horen.

 

In juli bepaalt de Alderstafel of Eindhoven Airport het aantal burgervluchten mag uitbreiden met 15.000 vluchten  tot 43.000 vluchten in 2020. En hoeveel na 2020? Uit een simpele optelsom blijkt dat de overlast van Eindhoven Airport nú al veel te groot is voor de omgeving. Met de komst van de nieuwe vliegroute 1B in september 2014 is de overlast van de burgerluchtvaart in Wintelre enorm gegroeid. De vliegtuigen stijgen op, maken een scherpe bocht tijdens het stijgen en vliegen met veel kabaal langs het dorp. Dat zorgt voor veel hinder. De nieuwe vliegroute is er gekomen doordat uit theoretische berekeningen zou blijken dat er minder gehinderden zullen zijn. Helaas blijkt in de praktijk dat er in Wintelre veel meer ernstige hinder ontstaat.  

 

Hinderlijke route 1B
Vliegroute 1B is namelijk niet het enige waar we mee te maken hebben. Op de vliegbasis staan veel vliegtuigen die moeten proefdraaien, dit grondlawaai zorgt ook voor veel overlast. Tel daarbij op: het groot aantal toegenomen vroege vluchten en nachtvluchten en het toenemende militaire vliegverkeer dat volop oefent boven Wintelre overdag en tot laat in de avond. Conclusie: Wintelre ligt middenin de herrie, dat zorgt voor een opeenstapeling van overlast.  

 

Dorp van de rekening

We zijn het dorp van de rekening geworden. Met de nieuwe uitbreidingen op komst zal de overlast en luchtverontreiniging jaarlijks toenemen. Het gevaar is dat we deze overlast en verontreiniging niet meer ervaren omdat we eraan gewend raken. We worden langzaam vergiftigd door het onzichtbare fijnstof. Boeren moeten luchtwassers plaatsen om fijnstof te beperken. Wanneer komen er vliegtuigen met luchtwassers? Inwoners merken het verschil pas als ze op een plek zijn waar geen herrie is en waar de lucht schoon is. 

 

Alderstafel 3 juli 
Omliggende gemeenten mogen meepraten aan de Alderstafel maar hebben geen beslissingsbevoegdheid. Bovendien is het onduidelijk wat de mening van die gemeenten is. Zo heeft de gemeente Eindhoven met ‘twee petten’ zitting in de Alderstafel, als omliggende gemeente en als aandeelhouder van Eindhoven Airport. 

 

Het is dus tijd voor actie, we willen inwoners van Wintelre maar ook van andere omliggende dorpen oproepen om overlast zoveel mogelijk te melden via het meldpunt www.samenopdehoogte.nl. Dit meldpunt is namelijk het enige middel dat wellicht enige aandacht kan trekken van dhr. Alders. Niet veel, maar gelukkig toch iets!

 

Poster actie Eindhoven Airport

Onlangs heeft u per post ook een poster ontvangen over dit onderwerp (deze poster vindt u ook hier op deze website). We willen u vragen deze poster zichtbaar op te hangen, zodat duidelijk wordt dat Wintelre er genoeg van heeft. 

 

Afdrukken