In memoriam Pastoor Ton Verschure en livestream dienst

Pastoor Verschure

 

Op donderdag 11 februari is pastoor Verschure plotseling overleden in zijn appartement bij Groenendaal in Vessem. Hij is 82 jaar geworden. Heel toevallig is 11 februari de feestdag van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, waar de pastoor een speciale verering voor had en waar hij tientallen keren op bedevaart is geweest.

Pastoor Verschure werd op 30 nov. 1938 geboren in een boerengezin in Aarle Rixtel en is altijd een joviale dorpsmens gebleven. Na de lagere school ging hij naar het seminarie en werd op 23 mei 1964 door Mgr. Bekkers tot priester gewijd. Als jonge priester werd hij kapelaan in Veghel en Eindhoven en in 1976 werd hij pastoor in Boekel, waar hij 15 jaar gebleven is.

In 1991 werd hij gevraagd pastoor te worden in Eersel en omdat Vessem toen geen pastoor had werd hij tevens waarnemer in Vessem. In 1993 kwam pastoor Kerssemakers in Vessem en kon pastoor Verschure zich op Eersel concentreren. Maar in 1997 nam hij Vessem weer onder zijn hoede en toen hij in 2003 kon kiezen tussen pastoor blijven in Eersel of pastoor worden in onze 3 dorpen, koos hij voor het laatste . Hij was toen 65 en zei: “Vroeger kreeg een pastoor op deze leeftijd er een kapelaan bij, maar ik krijg er 2 parochies bij”.

Hij ging in Knegsel op de pastorie wonen en Riek van den Bosch werd zijn huishoudster. Mede door de goede zorgen van Riek had hij het daar goed naar zijn zin en beleefde er nog een aantal mooie jaren. Ook na zijn emeritaat bleef Riek voor hem zorgen en heeft hem ook gevonden toen hij overleden was. Ze gingen jarenlang samen naar Lourdes en ze gingen, zeker na zijn pensioen, veel samen fietsen en wandelen.

Pastoor Verschure was er altijd voor zijn parochianen. Hij was echt een mens tussen de mensen en was heel geliefd. Vrijwel elke middag stapte hij op zijn fiets en bezocht de mensen van 80 jaar en ouder, maar ook de zieken thuis en in het ziekenhuis en de mensen die een huwelijksjubileum vierden. Rond een overlijden bezocht hij de familie meerdere malen. Hij was ontzettend goed in het onthouden van namen van mensen die hij ontmoette en zo kende hij vrijwel iedereen in de parochies en ook hun familierelaties.

Eucharistie vieren was heel belangrijk voor hem. Toen er in elk dorp nog 2 missen waren heeft hij jarenlang 4 keer per weekend eucharistie gevierd en pastoor Vissers nam de andere 2 vieringen voor zijn rekening. En door de week wilde hij ook nog graag eucharistie vieren. Hij had graag zo veel mogelijk gezongen missen en bemoeide zich nauwelijks met de liedkeuze van de koren . Bij huwelijks- en jubileumvieringen, uitvaarten e.d. gaf de pastoor de mensen ruimte voor eigen inbreng. Op donderdag 18 februari hebben we in de kerk van Wintelre zijn afscheidsviering gehouden en daarna is hij begraven bij zijn familie op het kerkhof van Aarle Rixtel.

 

De afscheidsviering kunt u via livestream nog tot 6 maanden volgen met de volgende link:

Livestream afscheidsviering

Afdrukken