1999

Driemaal scheepsrecht voor Dirk van Schalen
MOUNTAINBIKERACE IN WINTELRE, PRESTIGIEUS SPEKTAKEL


WINTELRE - Een warme zomeravond, een schitterend parcours en een goede organisatie. Op dinsdag 7 september is voor de derde keer in successie een mountainbikerace verreden in Wintelre. De mountainbikers en het publiek waren de grote winnaars. De race, door de renners betiteld als "mooiste race van het jaar", heeft intussen een vaste plaats gekregen in de agenda van de mountainbikers. In een veld met deelnemers uit alle hoeken van Nederland, was het Dirk van Schalen die de bloemen voor de eerste plaats in ontvangst mocht nemen.
‘Loodzwaar’ verzucht een deelnemer die zich juist weet te plaatsen voor de finale. Over een half uur moet hij weer aan de bak om samen met de besten uit de andere serie te strijden om de fel begeerde ereplaatsen.

Het groot aantal deelnemers noodzaakt de organisatie om de wedstrijd op te splitsen in twee series waarin wordt gereden voor twee maal dertig finaleplaatsen. Deze opzet geeft veel afwisseling in het programma en het voorkomt dat het beeld van een eentonige wedstrijd ontstaat. In beide series als ook de finale wordt gereden over vijf ronden wat elke keer weer de sensatie van start en finish geeft. Dit is leuk voor zowel de bikers als de toeschouwers.

Hoewel het parcours in hoofdlijnen hetzelfde is als vorig jaar, zijn er toch enkele nieuwe en boeiende onderdelen aan het parcours toegevoegd. Een nieuwe hindernis in de vorm van een grote berg zand zorgde dit jaar voor veel spektakel. Daarnaast werden de renners over een slingerpad door een maïsveld gestuurd. Bekende hindernissen zoals de tunnel- brugcombinatie, de vrachtwagen en de zaal van café 't Centrum zijn niet meer uit het parcours weg te denken.

Om 17.30 uur gingen de Wintelrese bikers ouder dan 16 jaar van start, voor een race over drie ronden. Eén minuut later vertrokken de jeugdige bikers tussen 12 - 16 jaar om één volle ronde te volbrengen. Deze wedstrijd was nieuw in het programma. Dat de mountainbike sport ook in Wintelre in opkomst is bewijst het dubbele aantal deelnemers aan de race voor Wintelrese bikers. Bij de oudere deelnemers ging Jeroen van Ham als winnaar over de streep terwijl bij de jeugdigen Teun van Loon zich als eerste aan de streep meldde.

Onder fantastische weersomstandigheden ging om 18.15 uur de eerste serie van start voor de wedstrijdbikers. Dit helaas zonder de nummer één van vorig jaar, Gerben de Knegt, die na een zware wereldbekerwedstrijd in houffalize de race aan zich voor bij liet gaan. Andere prominenten uit de mountainbikesport waren echter wel aanwezig zoals Dirk van Schalen uit Helmond en Atze Dijkhuis uit Eelde. Edwin Raats, de winnaar van 1997, vond het spijtig dat hij door een lichte hersenschudding slechts als toeschouwer aanwezig kon zijn.

Door de droogte van de laatste weken zorgde het zand op het asperge- en maïsveld voor flink gestobber. Met zwarte gezichten passeerden de bikers de vele toeschouwers langs het parcours. Na vijf ronden was het Wil van Gestel uit Veldhoven die als eerste de kalklijn passeerde gevolgd door Chris Mulders, Martin Schuttert en André Borgers.

In de tweede serie was het de beurt aan de andere deelnemers uit het veld van totaal 111 inschrijvingen. Zich door het stof bijtend wist Simon Dona uit Dommelen de hoogste premie in de wacht te slepen, gevolgd door Dirk van Schalen, Jorg Dinther en Atze Dijkhuis.

Na een korte pauze werd om 19.45 het startschot gegeven voor de finale. Zestig bikers bonden de strijd aan voor de twintig beschikbare prijzen. Al snel werd duidelijk dat Dirk van Schalen deze editie van de mountainbikerace winnend zou gaan afsluiten. Driemaal scheepsrecht moet Van Schalen gedacht hebben. De twee voorgaande jaren legde hij beide keren beslag op de tweede plaats. Aan de finish liet de Helmonder er geen twijfel over bestaan. Op het achterwiel en met uitgestoken hand toonde hij zijn overmacht. Voor de tweede plaats werd er felle strijd geleverd. Zij aan zij sprintten de achtervolgers met z’n drieën voor de overige podiumplaatsen. Op de meet versloeg Eeldenaar Atze Dijkhuis met klein verschil Simon Dona en Jorg Dinther. Terwijl de eersten zich opmaken voor de huldiging, passeren de overige bikers de finishlijn. De gezichten van de renners waren getekend door de zware strijd.

Na afloop toonde Van Schalen zich een gelukkige winnaar en gaf te kennen er volgend jaar zeker weer bij te zijn. Een mooie winnaar. Op de wisselbeker prijkt zijn naam naast Gerben de Knegt en Edwin Raats.

 

Afdrukken E-mail