2004

Wilco Verwegen pakt eerste seizoenszege in ATB-race Wintelre

Dirk van Schalen op spectaculaire omloop geklopt

WINTELRE - Wilco Verwegen is winnaar geworden van de achtste mountainbikerace van Wintelre. Na ook al winst in de kwalificaties te hebben afgedwongen wist de inwoner van Volkel in de spannende finalerace tweevoudig winnaar Dirk van Schalen nipt voor te blijven. De zege van Verwegen was voor het organiserende Wielercomité Wintelre de afsluiting van een geslaagde race, die samen met de kermis in het Wintelrese dorp afgelopen dinsdag voor de nodige sportiviteit en gezelligheid zorgde.

door Dennis Kroonen - Kempenpers

Nadat de plaatselijke jeugd rond de klok van vier een spectaculaire stratenloop en steppenrace had afgewerkt, was het vervolgens de beurt aan de mountainbikers, die in vijf verschillende categorieën aan het vertrek kwamen. Godert van der Heijden was de beste bij de jeugd tot en met vijftien jaar, Jeroen van Ham was voor de vijfde keer de beste Wintelrese biker en Camille Hendrikx volgde zichzelf op als winnaar bij de funbikers. Lidy Spierings uit Middelrode zorgde voor een primeur door de eerste editie van de speciale vrouwenwedstrijd te winnen.

In twee series streden de wedstrijdbikers vervolgens om een plek in de finale. Opvallend was dat de deelnemers uit alle hoeken van het land vertegenwoordigd waren. In serie 1 toonde Mark Groen uit Tuk zijn snelle benen, door favoriet Dirk van Schalen uit Helmond en Bart Spierings uit Berlicum voor te blijven. Harm Rombouts uit Luyksgestel werd vierde. In de tweede serie snelde Wilco Verwegen naar de eerste plek. Hij bleef Axel Bult uit Lonneker en Marcel Groothuis uit Hengelo voor.

Finale

Met Rob Verbeek als voorrijdende crossmotor trok een flink peloton bikers zich rond de klok van kwart voor acht in gang voor de finale, waarin vijf rondes afgelegd moesten worden. Op de klanken van blaaskapel De Haantjes zoefden de coureurs over het spectaculaire parcours dat onder meer bestond uit een aantal vrachtwagenhindernissen, een stoffig bietenveld, een ritje door de Togerzaal van café ’t Centrum, de steile helling van de brug en een pad door de maïs. Vrijwel direct vanuit het vertrek trokken Bart Spierings en Wilco Verwegen op avontuur. De rest van het veld leek meteen geklopt, maar het was Dirk van Schalen, winnaar in 1999 en 2000, die de achtervolging in kon zetten. Verwegen had het in de gaten en liet met nog twee ronden te rijden zijn medevluchter in de steek om solo verder te gaan. Van Schalen kon een ronde later bij de geloste Spierings aansluiten en bij het ingaan van de laatste ronde flitste Verwegen met vijf seconden voorsprong op de twee achtervolgers over de finishlijn. Op de tunnelbrugcombinatie was vervolgens te zien dat Van Schalen Spierings gelost had, maar op de meet bleek de Helmonder net tekort te komen om Verwegen nog te kunnen bedreigen. De deskundige jury, bestaande uit leden van TWC Het Snelle Wiel uit Bladel, zag Bart Spierings uiteindelijk nog wel als derde over de meet komen, voor Mark Groen, die de sprint van de achtervolgers wist te winnen.

Koning te rijk

Ondanks zijn twee eerdere overwinningen en zijn tweede opeenvolgende tweede plaats (in 2003 werd hij geklopt door Rudi van Houts) was Dirk van Schalen niet ontevreden. ‘In de serie heb ik een beetje warm kunnen rijden’, meldde hij na afloop bij speaker Jan Pijnenburg. ‘Ik kom gewoon een ronde tekort om te winnen. Wilco reed precies goed; hij is dan ook de perfecte winnaar.’ Verwegen was intussen de koning te rijk. Met zijn eerste seizoenszege schaarde hij zich meteen in een mooi rijtje winnaars van de race in Wintelre, die bestaat uit erkende namen als Edwin Raats, Gerben de Knegt, Dirk van Schalen, Pascal van Bussel en Rudi van Houts. ‘Dirk is een sterke coureur. Ik wist dat ik hem voor moest blijven. Toen ik de laatste ronde inging was ik niet echt zeker van mijn zaak, maar ik heb het gered’, aldus de gelukkige winnaar, die bovendien vol lof was over het prachtige parcours.

 

Afdrukken E-mail