2000

Dirk van Schalen wint voor tweede maal

MOUNTAINBIKERACE IN WINTELRE

WINTELRE - Een mooie droge zomeravond, een schitterend parcours en een goede organisatie. Op dinsdag 5 september werd voor de vierde keer in successie een mountainbikerace verreden in Wintelre. De mountainbikers en het publiek waren de grote winnaars. De race, die dit jaar een ander parcours kende, heeft intussen een vaste plaats gekregen in de agenda van de mountainbikers. In een veld met ruim 100 deelnemers, was het Dirk van Schalen die de bloemen voor de eerste plaats in ontvangst mocht nemen.

Mountainbiker Dirk van Schalen houdt van spektakel. Winnen en je vriendin ten huwelijk vragen is een kunstje dat elke coureur eens in zijn leven wel eens zou willen opvoeren. Stoer op zijn achterwiel balancerend passeerde hij als een matador de finish van de Wintelrese Mountainbike race. Met een ruime voorsprong van vijftig meter op zijn rivalen legde de 25 jarige Bakelnaar voor het tweede achtereenvolgende jaar beslag op de eerste plaats.

" Ik had vorig jaar de belofte gedaan hier weer te winnen. Er moest dan ook
een goed persoon zijn die me hier vandaag kon kloppen", zei de zelfverzekerde kok vanaf het erepodium. Zo'n honderdvijftien renners, onder wie niet de minsten, maakten een niet gemakkelijke koers tijdens de laatste kermisdag. Dirk van Schalen:" Ik vond het nu een stuk zwaarder dan het vorig jaar. Vorig jaar kon je meer snelheid maken in de wijk op het harde gedeelte". Met name de Belg Ronnie Housen en Simon Dona uit Dommelen werden door de favoriet het meest gevreesd. Teleurstelling voor Dona, terwijl hij nog optimistisch aan de finale begon. "In Dommelen was ik eerste en Dirk tweede. De finale ging niet. Ik had krampen in m'n been. Vorige week had ik in Malmedy een zware wedstrijd. Ik denk dat ik toch niet voldoende was hersteld", aldus Dona na afloop.

Het startschot had nauwelijks geklonken of het eerste kopgroepje van de oneven nummers, op enkele tientallen meters gevolgd door Sancho Hofman, ploegde zich een weg door het zand. Chris Mulders, Dirk van Schalen en Ronny Housen maakten een goede start. Een enkeling liep met de fiets aan de hand door de zandbak op het speelveldje.

Dirk van Schalen wist in de vijfde ronde uit het peloton te ontsnappen. In volle vaart stevende hij op de bochten af, over het schansje, door een zandkuil om uiteindelijk de eerste serie winnend af te sluiten.

In de tweede serie bleef het relatief rustig.Simon Dona, Jorg van Dinter, Alex Steinvoort en Ernie Frieke namen het voortouw. Jeroen Bouwman wist bij het kopgroepje aan te sluiten. De kermisgangers en de toeschouwers vermaakten zich volop rond de Wintelrese kerk. Terwijl de oranje neon reclame van de visboer de sfeer verhoogde ploeterden de renners zich intussen een weg door de maïs en door een diepe sloot. In de verte klonken de vage tonen van blaaskapel De Haantjes. De regenplassen omzeilend, fietsten de renners een voor een, achter elkaar over een uiterst smal paadje.

Vanwege de modder waagde slechts een handjevol toeschouwers zich achterin bij het maïsveld om de bikers aan te moedigen. Veldhovenaar Ernie Frieke: "Het is een prachtig rondje. Maar het gras en zand wordt nu toch glad door de invallende avond. Normaal heb ik noppen op m'n fiets, maar nu heb ik toch gladde banden gekozen. Het is immers gedeeltelijk ook een straatparcours". Intussen zitten een groepje kinderen bij de ingang van cafe 't Centrum om alle de renners met gejoel als uitblinkers te verwelkomen. Ronny Housen uit het Belgische Bree had zeker geen spijt van zijn komst naar Wintelre: " Het is wel prachtig door de mais maar het 'bolt' slecht". De animo is er niet minder om. Mountainbiken blijft ploeteren.

 

Afdrukken E-mail